Wanneer voel jij je gehoord?

Na 40 jaar werken in de GGZ ben ik gestopt met luisteren.

Echt luisteren naar het verhaal van de ander, het lijkt zo makkelijk. En toch valt dat niet altijd mee. Ons brein bijvoorbeeld, is een associatief orgaan, voortdurend worden we afgeleid naar onze eigen gedachten naar aanleiding van wat de ander ons verteld. En daardoor luisteren we minder naar de ander en vooral naar onszelf. Misschien wel een van de redenen waarom mensen over zichzelf beginnen als ze geraakt worden door het verhaal van de ander. Dat doet de coach niet, die humt (“hm hm”) om je aan te moedigen door te praten. En mogelijk om te verbergen dat hij je niet écht meer hoort. Als je dan (als klant) de aandacht terug wil zul je daar moeite voor moeten doen om de ander (de coach) bij de les houden. Concreter worden en helderder in wat je vertelt en je zorgt daarmee dat de ander weer naar jou gaat luisteren. Meestal lukt dat goed en je voelt je alsnog gehoord.

Maar wat als dat ‘gehoord voelen’ niet genoeg is? Je nog steeds niet weet hoe je verder moet?

De positief provocatief coach zal blijven associeren. De ander daarmee ‘dwingen” tot nog meer helderheid, concreetheid, duidelijkheid. Wat wil je eigenlijk vertellen? Wat is nou echt je probleem? Wees helder en duidelijk dan kan de coach er niet meer omheen, hij moet wel luisteren. En dan samen op zoek naar de kern. De provocatief coach blijft je uitdagen, zal niet alles voor zoete koek aannemen. We komen steeds beter bij de kern: wat is nu jouw probleem?

In ruim 40 jaar werken in de GGZ heb ik leren luisteren naar mensen met uiteenlopende problemen, hallucinaties, wanen, depressies, trauma’s, manieën, relatieproblemen, stress- en burn-out klachten, levensjeuk, noem maar op. Op de helft, na ca. 20 jaar kreeg ik een burn-out, ik luisterde niet goed naar mezelf. Hardlopen met ChiRunning techniek heeft mij geleerd weer beter naar de signalen in mijn lijf te luisteren en die serieus te nemen. Dat gun ik anderen ook. Vandaar ook mijn andere “poot”: Trochdrave, Runningtherapie & ChiRunning.

In de Summerschool Positief Provocatief Coachen in 2009 heb ik geleerd echt te luisteren, door niet te luisteren! Ik hoor steeds beter wat er niet gezegd wordt. En probeer door niet te luisteren (en wel te associeren), datgene wat niet verteld wordt boven tafel te krijgen. Niet altijd leuk want soms raakt het aan een pijnlijke ervaring. Wel effectief, het is namelijk vaak de kern van het probleem.

En dan: met warmte, humor en uitdaging, samen lachen om hoe jij met het probleem omgaat. Het trauma, de pijn serieus nemen maar niet de omgang ermee. Dat brengt inzicht, bewustwording, beweging. Helpt jou bij het maken van keuzes. Om te veranderen, het anders te doen. Of juist niet, het zo te laten, te accepteren.

“Ik zag een engel in het marmer en beeldhouwde tot ik hem bevrijdde” (Michelangelo Buonarotti, 1475-1564). Ieder mens heeft zijn eigen oplossing al in zich. Jij ook. Alleen is die nog niet goed zichtbaar. In gesprek proberen we samen de oplossing zichtbaar te maken, te bevrijden.

Echt luisteren door niet luisteren.

Zelf ervaren? Durf jij het aan? Plan dan hier een afspraak in: