Positief provocatief

Een waarschuwing is hier op zijn plaats voordat u contact opneemt: dit is geen traditionele manier van coachen. De Positief Provocatief Coach zet u op het goede been met warmte, humor en uitdaging. Hij gaat niet akkoord met uw uitleg van uw probleem, of juist wel, is het heel erg eens met uw verklaring. De oplossingen die hij geeft zijn zeker niet alledaags, wel creatief, grappig en uitdagend.

De Positief Provocatief Coach doet alles wat de traditionele coach niet doet, is onvoorspelbaar, heeft geen structuur en dat alles om u verder te helpen. Een fijne combinatie van een goed contact, humoristische overdrijving en een uitdagende insteek.

Hoe kom ik over? Test met Inter Persoonlijk Profiel
Foto van 6 provocatieve coaches. De Bloeikassessies

Veel mensen zijn na 1 gesprek van hun probleem af. Dat is mooi. En daarom bied ik u 2 sessies aan voor de prijs van een: de eerste sessie om uw probleem provocatief aan te pakken en de tweede sessie waarin u mij verteld dat u door de eerste sessie genezen bent. Mocht u onverhoopt meer dan 1 sessie nodig hebben dan kan dat natuurlijk ook.
Hele zware gevallen kunnen terecht bij de intervisiegroep waar ik deel van uit maak. Zes provocatief coaches helpen je in ruim een uur van je probleem af.

Eerst telefonisch overleggen? Plan hieronder  een afspraak in!

Wil je vooraf telefonisch overleggen?

Plan dan hieronder een afspraak in:

Positief provocatief coachen

Je hebt provocatief coaches en positief provocatief coaches. waarschijnlijk vraag je bij beide af wat het is. Dat is mooi, want dan kan ik je nog van alles wijs maken.

Frank Farrelly (1931-2013) is de grondlegger van Provocatief coachen. Dat ging niet zo bewust, maar de methode ontstond eigenlijk. Frank, die in opleiding was bij Carl Rogers (ja precies, die van de Rogeriaanse “hm hm” therapie) merkte dat hij geen meter opschoot met dat hummen en begon in gesprekken met cliënten gewoon zichzelf te zijn, hij zei wat hij dacht. Met de warmte en een humor die hij van huis uit (goed katholiek Iers gezin met circa 14 kinderen) had meegekregen. Verrassend genoeg bleken mensen snel in beweging te komen door deze benadering.Met zijn manier van therapie bedrijven heeft hij veel mensen over de hele wereld aangestoken.

In Nederland zijn dat Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg. Zij hebben zijn manier van werken via de NLP techniek gemodelleerd en de provocatieve coachingstechnieken (ze noemden het “Farrelly Factoren”) hier op de kaart hebben gezet. De opleiding bij Het IEP van Jaap en Jeffrey geldt als de meest gerenommeerde opleiding, goedgekeurd door Frank Farrelly zelf. Hij kwam elk jaar naar Nederland om bij het IEP les te geven aan de provocatief coaches in opleiding. In 2013 is Frank overleden.

En wat is dan positief provocatief coachen? Het is provocatief coachen+.

Het positieve is er aan toegevoegd om te benadrukken dat de ander die tegenover je zit de mooiste, liefste en beste mens ter wereld is. Met die basishouding de ander een beetje plagen, duwen op zijn overtuigingen of gedrag zorgt in veel gevallen voor beweging.

De gedachte is dat die beweging komt als de cliënt de therapeut wil laten zien dat deze ongelijk heeft. En dat gebeurt alleen als er sprake is van een warm en goed contact. Niet als de therapeut de ander echt een loser vind.Nee de ander is geweldig en zal zeker een heel goede reden hebben om te doen wat hij doet. Als hij dit echter als een probleem ervaart is het goed om te weten wat dan het probleem is.

De focus komt dan op hoe de klant met de situatie omgaat, dat kan met warmte, humor en uitdaging benaderd worden. Niet provoceren op het trauma maar hoe er mee omgegaan wordt. Dat resulteert vaak in (h)eerlijke gesprekken vol gezamenlijke lachbuien over het ‘wonderlijke’ gedrag van de klant. Overigens krijg je van de positief provocatief coach geen oplossingen, waarschijnlijk ga je zelfs in verwarring de deur uit, valt pas na een paar dagen het kwartje en kan je een beslissing nemen, al dan niet voor gedragsverandering kiezen of wat er dan ook nodig is.

Het Positief Provocatief Coachen leer je tijdens de Summerschool Provocatief Coachen bij Maarsingh en van Steijn in Leeuwarden. Je start met een docent (Jeroen Stek) en elke dag komt er een coach bij (Bregje Bullens, Ton Kemp, Jan Veenstra en ondergetekende). Zo eindig je de 5 dagen intensief werken met 5 docenten. Het examen wordt afgenomen door Jeffrey Wijnberg!

Wil je vooraf telefonisch overleggen?

Plan dan hieronder een afspraak in: