Provocatieve coaching gaat ervan uit dat je de ezel aan zijn staart moet trekken als je hem vooruit wilt helpen, dat lachen over je problemen een prima medicijn is, dat zijwegen naar de kern leiden en dat mensen veerkrachtiger zijn dan je denkt. Het wordt hierdoor moeilijker voor de cliënt om zijn belemmerende overtuigingen en zijn negatieve zelfbeeld nog serieus te nemen. Door zich assertief tegen de coach te verdedigen leert de cliënt voor zichzelf op te komen, zichzelf realistischer te bekijken en genegenheid en waardering te uiten.

 

Provocatief coachen is een effectieve methode met veel humor die bij de meeste (levens)problemen kan worden gebruikt. Uitdagen, uitvergroten, op het verkeerde been zetten, spiegelen, allemaal zaken die het gesprek spannend en leuk maken. Maar vooral effectief, door de combinatie van warmte, humor en uitdaging. Daardoor duren trajecten nooit lang, jammer genoeg.

 

Ontwikkeld door Frank Farrelly, een collega van Carl Rogers.

Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg hebben de methode in Nederland verder uitgewerkt wat resulteerde in een groot aantal boeken en een opleiding bij het IEP.

extra info

© Trochdrave 2015 | Ontwerp en uitvoering RUDI. vormgeving en kunst